[BLOG] 10 stvari koje možete raditi dok ste kod kuće!

igor-miske-Px3iBXV-4TU-unsplash

[BLOG] 10 stvari koje možete raditi dok ste kod kuće!

Aktualna situacija zbog koronavirusa većinu nas ”natjerala” je da ostanemo kod kuće te da se držimo svih smjernica i naputaka koje dolaze od strane nadležnih i stručnih službi. Mnogi od nas odlučili su biti odgovorni te aktivirati opciju ”stay home”.

Ako ste u prvim rečenicama osjećali nelagodu ili bilo kakav loš osjećaj – ne brinite, to je apsolutno normalna reakcija. Vjerojatno vam se u isto vrijeme i budila mašta te ste razmišljali što biste mogli činiti s vremenom koje imate kod kuće. Razgovarali smo s našim timom i zajedno predložili nekoliko odličnih savjeta o vremenu koje možete iskoristiti. Donosimo vam 10 stvari koje možete raditi dok ste kod kuće.

1. Brinuti za starije i nemoćne

Ako ne osjećate potrebu za volontiranjem (pod nadzorom stručnih i nadležnih službi) ili nekakvim drugim društvenim angažmanom, možete brigu i ljubav prema onima u potrebi pokazati na druge načine. Briga za starije i nemoćne može se raditi i kroz telefonski poziv prema osobama koje su u potrebi. Nazovite ih, komunicirajte s njima, pitajte kako su te provjerite možete li im nekako pomoći.

2. Spremite svoju sobu

Admiral američke vojske William McRaven u svojem nadaleko poznatom motivacijskom govoru napomenuo je da prvu stvar koju trebate napraviti svako jutro je – pospremiti vaš krevet. Sve nakon toga ide jednostavnije i lakše, kad je taj prvi zadatak dan ispunjen. Mi ćemo vam predložiti korak više, probajte u vremenima dok ste kod kuće pospremiti svoju sobu. Ne mislimo na obično brisanje prašina ili usisavanje već na spremanje ”onih” ladica, napraviti red tamo gdje je potreban i u ormarima definirati što je za mene potrebno, a što nije.

3. Uredite svoje online prostor, očistite svoje računalo

Većina ljudi oko nas ima problema s prostorom na driveu ili jednostavno im računalo sadrži ogromne nepotrebne stvari koje ste samo sebi obećali obrisati, ali nikako da počnete. E pa, evo vam idealnog trenutka za to. Krenite s malim stvarima i polako ćete doći od velikih. Korak po korak, folder po folder.

4. Radite na sebi

Pokušajte malo više vremena posvetiti proučavanju samih sebe. Da, ovo možda čudno zvuči. 🙂 Trenutci tišine koje budete imali mogu vam poslužiti da se saberete, posložite svoje prioritete ili možda u meditativnom i molitvenom okruženju osvrnuti se na ono što vam se nedavno dogodilo, a niste imali svoj trenutak za ”guštanje” ili ”žvakanje” toga.

5. Pročitajte dobru knjigu

Online svijet kojim smo okruženi utječe na nas kroz više dimenzija. Većina njih su pozitivne, ali ima i negativnih. Zato je dobro posvetiti se dobrom starom čitanju knjige. Čitanje je odlično za produbljavanje kreativnosti, pozitivno utječe na rad mozga, pomaže u rješavanju stresa, vodi vas prema kvalitetnijem pamćenju te osvježava vokabular. Sasvim dovoljno razloga za čitanje.

Prilike su se ipak neočekivano otkrile i trebalo bi ih iskoristiti.

 Prilike su se ipak neočekivano otkrile i trebalo bi ih iskoristiti

6. Pogledajte onaj film kojeg niste stigli

Sigurno ste u posljednjih nekoliko godina pogledali trailer koji vas je privukao, ali niste stigli/mogli/uspjeli pogledati taj film. Uvjereni smo da postoji u vašem društvu filmska tema koja vas često ostavlja usamljenima i isključenima za kvalitetne razgovore. Evo prilike, pogledajte taj film i uživajte u čarima sedme umjetnosti. Mnogi će reći da je ovo vrijeme idealno za kompletiranje filmskih trilogija. 😉

7. Poslušajte dobar podcast

Internet je prepun odličnih podcastova koji su u posljednjih godinu dana jednostavno eksplodirali. Koja god tema je područje vašeg interesa vjerujte nam da imate na raspolaganju odlične podcaste na kojima ćete čuti nešto novo i zanimljivo te će vam otvoriti neka nova vrata.

8. ”Prošećite” svjetskim muzejima

A sad, vrijeme za kulturu! 😊 Vrijeme koje je pred vama možete kvalitetno skratiti i iskoristiti virtualnom šetnjom najpoznatijim svjetskim muzejima. Zahvaljujući platformi Google Arts & Culture, koji se povezao s više od 500 muzeja diljem svijeta, omogućena vam je sjajna prilika. Vremena imate…

9. Educirajte se – online

Svakodnevni ritam života skraćuje nam priliku za osobnu edukaciju. Prilike i naš životni ritam su se ipak neočekivano promijenili i trebalo bi ih iskoristiti na pozitivan način. Brojne online platforme posljednjih dana omogućile su nam besplatnu edukaciju iz raznih korisnih tema. Šteta je propustiti ovakvu priliku. Ne zaboravite, znanje se množi kad se dijeli.

10. Nazovite ljude za koje često niste imali vremena

Jednostavno –  imate prijatelje, rodbinu, kumove, poslovne partnere s kojima se niste dugo čuli? Nazovite ih! Običan poziv, WhatsApp, Skype, Viber… Platforma je manje važna, najvažnija je volja i želja. I vrijeme, a vremena imate.

Još jednom ponavljamo da je u ovoj situaciji ipak najvažnije držati se svih smjernica i naputaka koje dolaze od strane nadležnih i stručnih službi. Budimo oprezni, hrabri i odgovorni! 

Foto: Igor Miske, unsplash.com / pixabay.com