[BLOG] Kako se spremiti za najvažniju odluku života?

državna matura

[BLOG] Kako se spremiti za najvažniju odluku života?

Prošlo je već skoro mjesec dana otkako možeš prijaviti predmete koje ćeš pisati na državnoj maturi. Iako je ovaj postupak relativno lagan za provedbu jer se u samo nekoliko klikova premeti prijave, vjerujemo kako ti je odluka oko predmeta dosta teška jer je usko povezana s fakultetom kojega želiš upisati. Iz tog razloga smo ti odlučili pomoći i dati do znanja da nisi sam u ovome i da sve maturante u Hrvatskoj čeka ista odluka, ali svatko je od nas to prošao i proći će još puno budućih generacija kroz to. 😊

Ključno je znati čime se u svome životu želiš baviti, jer je ovo svakako jedna od bitnijih odluka u tvome životu. Želimo ti naglasiti kako je u redu izabrati ono što ti zaista želiš, a ne posustati pod pritiskom prijatelja i prijateljica iz razreda, braće i sestara, rodbine ili roditelja. Svatko ima svoje mišljenje o određenoj struci, netko smatra kako bi tvoje buduće idealno zanimanje svakako bilo liječnik ili liječnica, stomatolog, programer, psiholog, ekonomist, pravnik, učitelj ili bilo što drugo, no ovdje je najbitnije što ti misliš i što ti osjećaš u ovome trenutku.

Nemoj osjećati krivnju ako ne izabereš ono što ti tvoji najbliži savjetuju, jer je normalno i sasvim prirodno da ti oni žele sve najbolje u životu. Ako želiš biti arhitekt ili bilo što drugo, onda izaberi to i ostvari svoj san.

Također, nemoj se osjećati loše ako upišeš neki fakultet i nikako se ne pronađeš u njemu te naposljetku shvatiš kako on nikako nije za tebe. U redu je odustati od toga i upisati ono što shvaćaš kako je ipak bolji izbor za tebe i tvoju budućnost.

Razmisli o tome što te usrećuje i u čemu si posebno dobar te se usmjeri k tomu. Svakako se na državnoj maturi potrudi i nastaviti se truditi i na fakultetu jer se onda nećeš morati bojati svoje budućnosti i hoćeš li moći pronaći posao.

Za kraj ti želimo ponoviti još jednom, razmisli o tome što želiš biti i što te usrećuje, potraži fakultet koji odgovara tome i pogledaj koje ćeš predmete morati upisati te ih zatim obavezno prijavi. Imaš mogućnost mijenjati predmete do 15.veljače, a nakon toga se izbor predmeta zaključava te ćeš nakon toga moći mijenjati samo izbor fakulteta.

Ako još uvijek ne znaš koje predmete određeni fakulteti traže, svakako POGLEDAJ OVDJE i saznaj sve potrebne informacije. Za sve što te zanima oko ove teme – tu smo. 🙂

—–

Izvor fotografije: unsplash.com

Auto: Valentina Đukić