[BLOG] Kako odabrati fakultet? Donosimo 3 ključna savjeta!

siora-photography-hgFY1mZY-Y0-unsplash

[BLOG] Kako odabrati fakultet? Donosimo 3 ključna savjeta!

Pri kraju srednjoškolskog obrazovanja većinu maturanata čeka jedna od najvažnijih životnih odluka: odabir fakulteta. Odabir fakulteta ne određuje samo gdje ćete i kako provesti sljedećih 5-6 godina svog života, nego uvelike utječe i na to kako ćete provesti cijeli radni vijek. Naravno da nitko ne želi provesti život na radnom mjestu koje mu se ne sviđa, pa stoga nije ni čudno da ova velika odluka kod mnogih maturanata izaziva mnogo stresa i brige.

Stres i tjeskobu ne izaziva samo veličina ove odluke, nego i činjenica da mnogi maturanti nemaju iskristalizirane preferencije što se tiče budućeg zanimanja. Istina je da određeni broj mladih već od samog početka srednjoškolskog obrazovanja (a neki i ranije) znaju što žele ”biti u životu”, pa se tom odlukom vode kroz cijelu srednju školu, tako da kao maturanti već imaju jasne ciljeve i preferencije. Međutim, ipak se većina maturanata bori s neodlučnošću i dilemama oko odabira fakulteta.

Kako bismo maturantima, a i ostalim srednjoškolcima, pomogli u ovom teškom i napetom životnom razdoblju, donosimo određene savjete kojima se mogu voditi prilikom odabira fakulteta.

Dragi maturanti, prvo što trebate znati je da, ako se sada osjećate nemirno, tjeskobno, zabrinuto i čudno – to je sve normalno. Iako možda vaši vršnjaci to ne spominju, većina vas se osjeća tako. Normalno je da se takvi osjećaji javljaju u ovakvim životnim razdobljima velikih promjena i odluka.

Navest ćemo vam neke od savjeta kojima se možete voditi kako biste si olakšali odabir fakulteta.

Interesi

Naravno da je jedna od prvih stvari kojima ćete se voditi – interesi. Neki maturanti imaju puno interesa i lako otkrivaju svoje interese, dok se kod nekih čini kao da interesa nemaju ili bar imaju teškoća u otkrivanju svojih interesa. Ono što je bitno da znate je da, kada razmišljate o budućem zanimanju, ne morate razmišljati samo o predmetima u školi, pa prema tome birati što vas zanima. Razmišljajte šire od toga. Koje vas slobodne aktivnosti okupiraju i zanimaju, što vam privlači i zadržava pažnju, u čemu uživate, u kojim aktivnostima vam najbrže prođe vrijeme? O čemu volite čitati ili raspravljati s drugima? Svime time možete se voditi kod određivanja svojih interesa i biranja budućeg zanimanja.

Neki drugi maturanti imaju sasvim drugačijih problema – imaju previše interesa i stoga teškoća u odabiru samo jednog fakulteta i smjera u kojem će se profesionalno razvijati. Važno je znati da, i ako odaberete samo jedan svoj interes kao buduće zanimanje, ne znači da se nećete moći baviti i drugim stvarima koje vas zanimaju tijekom života. Uvijek ćete imati dodatno vrijeme za slobodne aktivnosti, hobije, kako biste kroz njih ostvarili neke druge svoje interese.

Sposobnosti

Druga stvar kojom se trebate voditi prilikom odabira fakulteta su svakako sposobnosti. Ne možemo svi biti sposobni za sve, tako da je normalno da smo za neka područja djelovanja više talentirani i da nam bolje idu, dok nam neka druga područja idu slabije. Razmisli o tome koji su ti predmeti bili lagani u srednjoj školi, a koji teži. Vrlo je vjerojatno da se to u određenoj mjeri poklapa i s tvojim interesima. Ako ti matematika baš ne leži i ne ide dobro, malo je vjerojatno da će ti interesi biti iz tog područja.

U procjeni svojih sposobnosti treba biti realan, ali i spreman na savladavanje izazova. Ne treba si postavljati ciljeve koji su realno nedostižni s obzirom na sposobnosti, ali isto tako ne treba ići niti nisko s ciljevima i željama. Najbolje je da si postaviš jedan izazovan, ali ostvariv cilj, za koji ćeš možda trebati uložiti puno truda, ali će se isplatiti kada osjetiš zadovoljstvo kada ga ostvariš.

S obzirom na to da je ovo vrlo izazovno životno razdoblje za vas, a i da su vaše visoke ambicije dobre i poželjne, za one situacije kada osjetite i prepoznate da nećete moći sami i da će vam trebati pomoć u pripremi za što bolji uspjeh na maturi – mi smo tu za vas.

Potrebe tržišta

Još jedna stvar koju ne treba zanemariti prilikom izbora fakulteta je svakako potreba tržišta za određenim zanimanjem. Kada definiraš svoje interese i procijeniš svoje sposobnosti, pa suziš izbor na određena zanimanja, svakako istraži na provjerenim stranicama kakva je potreba za tim zanimanjima. Vodi računa i o tome gdje živiš ili namjeravaš živjeti nakon završetka studija jer često potrebe za nekim zanimanjem nisu iste u svim dijelovima Hrvatske. Ako postoji nekoliko studija koji te zanimaju, najbolje bi bilo da odabereš ono zanimanje koje je u današnjem vremenu i podneblju u kojem živiš najtraženije jer si time povećavaš vjerojatnost za zaposlenje nakon završenog fakulteta.

Za kraj, dobro je skupiti i iskustva studenata s određenih fakulteta koji te zanimaju. Iskustva drugih ti mogu otkriti puno informacija koje možda ne možeš nigdje pročitati ni saznati. Razgovaraj s prijateljima, rodbinom, poznanicima i opskrbi se informacijama ”iz prve ruke”, i neka te informacije zaokruže sva već skupljena saznanja i pomognu ti donijeti konačnu odluku.

Želimo ti puno sreće u izboru fakulteta i puno uspjeha u upisivanju istog!

Autor: Marija Maloča,  mag. psych

Izvor: unsplash/Siora Photography