[BLOG] Ovo su najčešće prepreke pri učenju engleskog jezika

Foto: chris-benson/unsplash.com

[BLOG] Ovo su najčešće prepreke pri učenju engleskog jezika

Koliko je svaki strani jezik kojega pojedinac usvoji bilo živeći u nekoj stranoj zemlji ili učeći ga u školi, zaista važan, nije potrebno posebno napominjati. Jezik koji danas kao strani uči više od 600 milijuna ljudi mnogi smatraju neophodnim u budućnosti pa se tako njime bavimo od malih nogu. Od vrtićkih grupa na engleskom, osnovne i srednje škole, engleski je neizbježan i na fakultetu, tako da vas činjenica da studirate matematiku koja se bavi prvenstveno brojevima, neće spasiti od toga da sve te divne nazive računskih operacija ne naučite i na engleskom. Prilično je koristan i u situacijama poželite li šopingirati online, otputovati negdje ili impresionirati svoje inozemne partnere. Pa ipak, koliko god se engleski “udomaćio” u našim životima, ali i samom hrvatskom jeziku, ponekad učenici nailaze na poteškoće.

Strah od govorenja

Ono što ih najviše muči je strah od govorenja engleskog pred drugima. Uz prilično dobro vladanje gramatikom, mnogi se boje izraziti zbog toga da, kako često spominju “ne kažu neku glupost” jer “ostali u grupi sigurno znaju bolje”. Meni je osobno bio zanimljiv slučaj osobe koja bi prvo rekavši da ne zna odgovor na postavljeno pitanje na engleskom jeziku, nakon što bi ga profesor izgovorio, ona samo tiho prokomentirala: “Znala sam”. Učenica koja ima volje i potencijala, zapravo zbog manjka samopouzdanja i straha da ne kaže nešto što bi po njenom shvaćanju, bila apsolutna katastrofa, dugo se vremena nije uspjela riješiti te navike.

Zaista nema potrebe uspoređivati se s drugima, već razmotriti i zapisati vlastite slabe točke te raditi na njima. Uz to, kao protutežu toj samokritici, korisno je navesti i sve ono što znamo i u čemu smo dobri. Ako mislimo da ne možemo odjednom govoriti kompleksnim i dugačkim rečenicama, u početku možemo odgovarati jednostavno, a onda svoj odgovor svaki idući put proširiti novom riječju ili jednom kratkom rečenicom. Kada se učenik ne može sjetiti riječ, najbolje je da ga profesor asocijacijama vodi do pravog odgovora (npr. sjeti se, tu stvar koristiš svaki dan na svom poslu u bolnici, ili sl.), nego da nastavi rješavati problem govoreći umjesto te osobe o nekoj temi do kraja. Neprestanim ponavljanjem i tako proširivanjem vokabulara, mi postajemo sve tečniji govornici.
Koristite svaku priliku da nešto kažete i izvan nastave, s prijateljima, braćom i sestrama, prijateljima iz inozemstva ili jednostavno, sami pred sobom izvedite kratko izlaganje.

Dajte sve od sebe

Ipak, ono što je isto tako vrlo zanimljivo jest doslovno prevođenje pojedinih fraza s hrvatskog na engleski. Razumljivo je da je nama kao neizvornim govornicima teško primijeniti, primjerice, neke prijedloge (tko će sad to svaki put pogoditi kad se koristi “in”, “on”, “at” ili sl.?!). Pa ipak, ideja da su hrvatski i engleski nekako komplementarni i da se jednu hrvatsku riječ može izvrsno zamijeniti točno jednom engleskom riječju izrodila je neke od istinski legendarnih prijevoda kao što su: ispeci mi dva jaja na oko – bake me to eggs on the eye; nađimo se na licu mjesta – let’s meet on the face of the place; ili tko te šljivi – who plums you.

I naposljetku, ništa ne ide preko noći, a to osobito vrijedi za učenje stranih jezika. Samo svakodnevno ponavljanje lekcije, iako to bilo i 20-ak minuta dnevno može uroditi plodom. Da internetske metode učenja jezika za 3 tjedna dok ležite u krevetu zaista pale, škole i učilišta bi se odavno zatvorile. Zato uvijek imajte na umu, Vi ste prvenstveno sami sebi najbolji motivator, ako ne progovorite i pogriješite, nećete znati što je ispravno. Samo zato što je netko u klupi na tečaju do Vas 20 godina mlađi nije automatski bolji i nadareniji, a onaj poslovni partner iz neke druge zemlje neengleskog govornog područja s početka ove priče, rođeni lingvist jer eto “oni to vani više uče i imaju bolji sistem”.

Dajte sve od sebe i ne dopustite da zbog straha ili mišljenja često nekompetentne okoline, prestanete govoriti bilo koji strani jezik te da Vaše znanje u potpunosti “zahrđa” jer, kako kaže jedna engleska uzrečica: “If you don’t use it, you lose it” (Ako ga ne koristite, izgubit ćete ga).

Upišite tečaj engleskog jezika u Edukosu!

Autor: Ana Primorac , Foto: unsplash.com/Chris Benson