[BLOG] Sedam zlatnih savjeta za mlađe studente!

philippe-bout-93W0xn4961g-unsplash

[BLOG] Sedam zlatnih savjeta za mlađe studente!

Svakodnevno se u Edukosu susrećemo s poteškoćama studenata koje nisu jednostavne. Razmišljali smo kako možemo pomoći. Napravili smo istraživanje na više fakulteta, i pitali starije studente što bi savjetovali mlađim kolegama. Izdvojili smo sedam zlatnih savjeta za mlađe studente.

Krenimo redom…

1. Ne nasjedajte na priče o profesorima!

Priče o profesorima klasične su teme prvih tjedana predavanja. Neke od njih često postanu i legendarne. Što o tome misle stariji studenti?

”O profesorima se od svakoga može čuti različito mišljenje pa mislim da je najbolje da si svatko uzme neko vrijeme da formira mišljenja o svima. Onaj profesor koji je jednoj osobi odličan, nekome može biti najgori. Neka ne zaborave cijeniti one profesore koji će uložiti poseban trud u to da studentima ponude nova znanja i vještine.”

2. Iskoristite kolokvije!

Savjet koji nikad nije dosta ponavljati: Iskoristite kolokvije! Stariji studenti imaju savjet za mlađe kolege.

”Neka pokušaju sve riješiti preko kolokvija jer je tako uvijek najjednostavnije! Dok se ostale kolege muče s ispitima na ljeto, oni će guštati u praznicima od kojih se tako teško odvojiti nakon što izađemo iz srednje škole. Nikako ne smiju zaboraviti da i ispiti imaju svoje prednosti, a nerijetko će susresti profesore koji će im reći kako je njihov kolegij čak i lakše položiti na ispitu. Puno ispita nije smak svijeta, ali je potrebno puno truda da se svi i polože.”

3. Budite aktivni i proaktivni!

Jednostavan recept: aktivnost i proaktivnost!

“U prvim tjednima na fakultetu neka budu prisutni na svim predavanjima (a onda neka tako nastave do kraja, neće uvijek biti lako, ali će se isplatiti). Neka budu aktivni na predavanjima, uključe se u sve aktivnosti koje im profesori i fakultet nude. Neka promišljaju, razgovaraju i istražuju jer će im to uvijek donijeti najbolje rezultate. Iako je u trenutnoj situaciji možda malo teže jer smo na faksu uglavnom online, neka se povežu s ostalim kolegama. Oni su često ljudi koji imaju slične interese…”

4. Koristite iksicu!

Mnogi su se anketirani složili: kada jednog dana ne budete imali mogućnost iksice nedostajat će vam taj privilegij.

P.S. Zaposlenici kantine su uvijek zakon.

5. Družite se s ljudima na fakultetu!

S kim si takav si? Druženje s ekipom koja voli raditi, učiti i zabaviti se u isto vrijeme pun je pogodak za svakog studenta.

”Uživo ili na online grupama, upoznajte se sa svima, družite se s onima koji vam najviše odgovaraju, a definitivno se družite s ljudima koji su ovaj fakultet upisali jer ih zanima”, mišljenje je jedne studentice.

6. Najgore ti se sekirat!

”Što god se dogodi, nemojte se previše nervirati jer to ne vrijedi, a i svi smo mi to prošli i eto preživjeli”, vrlo važna poruka mlađim studentima.

7. Kad negdje zapne – obratite se Edukosu!

Ako vam nešto zapne sa znanjem na fakultetu – obratite se Edukosu! Pokrivamo sve fakultete u okolici, a dosad nam je povjerenje dalo više od 8.000 studenata. Javite nam se! 

———-

Imate neke bolje savjete? Zanima nas vaše mišljenje!

———-

FOTO: Phillip Bout/unsplash.com