[INTERVJU] Hrvoje Miloloža: Moja priča u Edukosu nalikuje priči iz filma!

hrvoje

[INTERVJU] Hrvoje Miloloža: Moja priča u Edukosu nalikuje priči iz filma!

U prvom novogodišnjem intervjuu za Edukosov blog razgovarali smo s Hrvojem Miloložom, našim sjajnim predavačem iz fizike. Kako je došao u Edukos? Što je sve izmislio radeći u Edukosu? Što radi u slobodno vrijeme? Kako je upoznao svoju bolju polovicu? Odgovore možete pronaći u sljedećim redovima pa onda – krenimo redom…

Kako je počela tvoja priča s Edukosom? Koliko se sjećamo bilo je to jako zanimljivo, unikatno i dinamično. Opiši nam malo i kako si radio svoje plakate i vizitke… 

Završetkom studija prijavio sam se za rad u Edukosu. Iskreno, pojma nisam imao što je to Edukos unatoč tome što se nalazi točno preko puta Odjela za fiziku. Sestra mi je rekla da se i oni bave instrukcijama pa da se prijavim za posao. Ostatak priče nalikuje priči iz filma. Krenuo sam s individualnim instrukcijama za srednje škole, u kratkom vremenu dobio mnoštvo preporuka, nastavio s instrukcijama za studente i ubrzo postao glavni fizičar u Edukosu preuzevši grupne pripreme za studente. Znao sam raditi doslovno od 8 ujutro do 8 navečer i doma doći potpuno odmoran (naravno, bilo je vremena i za pauze). Teško mi je to objasniti, no očito da te ono što toliko voliš ne umara. I da, kolege s posla su mi postale poput druge obitelji. Uvijek nasmijani, raspoloženi, pozitivni. Ma posao iz snova. Sada sam se specijalizirao za individualne instrukcije na srednje škole te grupne pripreme za državnu maturu.

Čim sam krenuo s radom u Edukosu napravio sam si vizitke u Wordu i dijelio ih svim polaznicima i tražio preporuke od njih. Nešto kasnije sam osmislio i plakate za pripreme koji se u ponešto izmijenjenom obliku koriste i danas u Edukosu. Također sam plakate postavljao i na oglasne ploče po Čepinu gdje sam tada živio, bio sam prvi koji se oglašavao sa svojom fotografijom na oglasu. Smatrao sam da će oglas tada djelovati vjerodostojnije, a to se zaista pokazalo uspješnim.

Koje je tvoje nadraže iskustvo u Edukosu?

Kada me polaznik na prvom terminu, nakon riješenih svega nekoliko zadataka, iznenađeno pita: “I to je to? Mislio sam da je to puno teže.” To se često događa na individualnim instrukcijama. Tada znam da sam nešto što je polazniku prije bilo teško sada objasnio tako da mu je lako. Uvijek tražim bolje načine objašnjavanja i raduje me kada polaznici tako brzo uhvate korak.

Koja situacija ti je bila najteža?

Kada sam zbog privatnih problema i loših rezultata na grupnim pripremama skoro odustao od bavljenja instrukcijama. Tada su me Kristijan i Antun ohrabrili i dali mi vremena da se odmorim i polako vratim u formu. Tu su mi pokazali da je u Edukosu dobrobit djelatnika na prvome mjestu i da smo svi jedan tim. To je jedan od temelja našeg uspjeha.

Opiši svoj radni dan u maksimalno 10 rečenica.

Budim se oko 6h. Od 7:30 do 15:30 radim na Odjelu za fiziku, a više o tome u brzopoteznim pitanjima. Nakon toga idem doma, vježbam ili čitam do otprilike 17h. Zatim slijedi dopisivanje s polaznicima i pripremanje nastave, a zatim ovisno o danu pregledavanje zadaća ili večernji termin mature.  Subotom je prijepodnevni termin mature, a popodne je rezervirano za pregledavanje zadaća i sređivanje evidencija. Na spavanje idem oko 22:30h.

Pogled unatrag, kako je bilo u 2020. godini?

Ukratko, vrlo izazovno. U nekoliko dana smo morali, zbog lockdowna, potpuno promijeniti način rada, savladati puno tehničkih detalja oko snimanja i postavljanje video materijala na razne servise, drugačije pristupiti polaznicima.

No, ovo je godina u kojoj sam naučio najviše od završetka studiranja. Stigao sam pročitati 15 knjiga (uglavnom tijekom lockdowna), puno sam naučio o snimanju videa, o raznoj opremi koja se pri tome koristi, naučio koristiti nekoliko programa za obradu videa…

Najviše mi je žao što sam ovu generaciju maturanata u živo vidio svega par puta prije no što smo prešli online.

Moram priznati i da nam se ove godine posao poprilično zakomplicirao, ima toliko novih stvari (uglavnom tehničke prirode) da je to čudo. Prije početka nastave moram proći kroz check-listu da budem siguran da nisam nešto zaboravio. No, najvažnije je da smo se dobro snašli i da se polaznici mogu osloniti na nas.

Da možeš, koje instrukcije u Edukosu bi najradije uzeo?

Pohađao bih grupne instrukcije iz engleskog jezika. Izvrsno ga razumijem, no puno sam lošiji kada trebam pričati na engleskom. Grupne pripreme bi me natjerale da to uvježbam.

Vrhunski si predavač na grupnim instrukcijama i državnoj maturi. Otkud i dalje želja za radom na individualnim instrukcijama? Kako se osjećaš dok radiš individualne instrukcije i koja ti je motivacija?

Individualne instrukcije su moja prva ljubav po pitanju instrukcija. Taj oblik instrukcija je najkvalitetniji jer je u potpunosti prilagođen polazniku. Dok to radim osjećam se kao riba u vodi. 🙂 I inače najviše volim komunikaciju 1 na 1, tu se najbolje snalazim.

Grupne instrukcije su daleko složeniji pothvat, posebno pripreme za državnu maturu. Zamislite voditi pripreme za 20-30 maturanata različitog predznanja, različite motivacije, različitog stila učenja, tijekom 4-7 mjeseci trajanja priprema. Veliki je to izazov no uživam u tome.

Koja je prva stvar koju napraviš nakon dolaska u Edukos i posljednja stvar koju napraviš prije odlaska iz Edukosa?

Prilikom dolaska i odlaska uvijek pozdravim naše asistente, Andriju i Valentinu, i pogledam ima li koga u zajedničkom prostoru. Često provirim i u individualnu učionicu u kojoj sam održao najviše termina u početku karijere u Edukosu. I da, baš prva prva stvar je dezinfekcija ruku na ulazu. 🙂

Zahvaljujući tebi brojne stvari u Edukosu su unaprijeđene kako bi korisnicima bilo još bolje. Od posebnih zavjesa, zrakobrana za klimu, stalaka i izolatora… Koja ti je najdraža stvar koju si napravio i kako dolaziš do ideja za tako nešto?

Najdraža stvar koju sam napravio u Edukosu je uređenje individualne učionice u Stepinčevoj. Sredio sam problem jeke i maloga stola. Tamo sam vrlo često radio pa mi je bilo važno da prostor bude ugodan i meni i polaznicima. Najdraža stvar koju sam napravio kod kuće je veliki radni stol koji je prošao 10-tak ciklusa poboljšavanja.

Imam već dosta malih “uradi sam” projekata iza sebe i mislim da sam dokučio kako dođem na te ideje. Prvo jasno definiram koju funkcionalnost želim: da mi sunce ne stvara odbljesak na ploči, da mi klima ne puše u glavu, da nemam jeku u učionici, da mi nešto drži mobitel na određenoj visini… Zatim to potražim na internetu (life hacks, diy…) no često ne nađem točno ono što želim pa si dam nekoliko dana ili tjedana da u glavi isprobavam razne ideje sve dok ne dođem do neke koja je najpraktičnija. Potom sklepam prototip, nađem mu nekoliko mana, opet izvrtim ideje par dana u glavi pa popravim te mane. Često se dogodi da i nakon toga smislim bolju inačicu iste stvari tako da uvijek nešto poboljšavam.

Sadašnju zaručnicu Tihanu upoznao si upravo u Edukosu. Možeš li nam reći kako je krenula i kako teče ta ljubavna priča?

Edukos je na glasu da spaja ljude. Ima nas već zaista puno koji smo se upoznali upravo u firmi. Tihanu sam zamijetio čim je došla u firmu, u 2. mjesecu 2018. godine. Već nakon 6 mjeseci planiranja (nisam baš zavodnički tip) sam joj se javio i pozvao je na kavu. Od tada je prošlo nešto više od dvije godine, a evo bliže nam se svatovi ovog ljeta. 🙂 Zanimljiv smo par, ona biologinja, ja fizičar, dijete će sigurno biti kemičar. 🙂

Posted by Hrvoje Miloloža on Monday, August 17, 2020

Brzopotezna pitanja:

Najdraži fizičar?

Richard Feynman.

Koliko često mijenjaš gume na biciklu?

Jednom u 10 godina.

Najdraža knjiga?

Jedna stvar (The One Thing). Zašto baš ta? Zato što se u njoj nalazi najvažnije pitanje koje si možete postaviti kada želite ostvariti nešto. Koje je to pitanje? Pročitajte knjigu, neću vam spojlati. 😉

Najdraža vježba na fitnessu?

Sobni bicikl, bez dvojbe.

Najdraža inovacija u Edukosu?

Ona najjednostavnija. Daska kojom u 5 sekundi od stola dimenzija 125×50 cm dobijem stol dimenzija 150×75 cm. Ne zvuči nešto posebno no čini ogromnu razliku kada radite 1 na 1 s nekime. Nalazi se u individualnoj učionici u Stepinčevoj.

Koliko traje tvoj uvodni govor na Državnoj maturi?

Oko 60 minuta, uz puno slajdova o tome kako NE uslikati svoju domaću zadaću.

Kako bi u jednoj rečenici opisao svoju skriptu koju si sam napravio za polaznike?

Ispravak, dvije skripte. Vrlo korisne, i za polaznike i za mene.

Tvoja uloga na Odjelu za fiziku? Što točno radiš?

Na Odjelu za fiziku sam zaposlen na mjestu višeg laboranta, a opis poslova je raznolik: asistiram na laboratorijskim vježbama; obavljam dio eksperimentalnih mjerenja, terenskih aktivnosti i obrade podataka u Zavodu za niske radioaktivnosti; pripremam i održavam eksperimentalne postave za nastavu; vodim nabavu i brigu o kemikalijama u laboratoriju; provodim inventuru; radim raspored nastave; snimam pokuse i administriram YouTube kanal Odjela za fiziku; organiziram predstavljanje Odjela na Smotri Sveučilišta; vodim Alumni klub… Ima toga još. 🙂

Koji je tvoj nadimak u Edukosu? I zašto si ga dobio?

Zovu me Hrc. To je najkraći mogući nadimak za moje ime, štednja vremena 😉

Najdraža životinja?

Moj pas Sila. Da, zove se Sila i ima ogrlicu na kojoj piše Sila i iznad toga je oznaka vektora. Što da kažem, profesionalna deformacija 🙂