[INTERVJU] Nikola Pavković: Svako predavanje donese neku novu priču

Nikola Pavkovic_edukos

[INTERVJU] Nikola Pavković: Svako predavanje donese neku novu priču

Mladi Nikola Pavković vrlo je važan član Edukosovog FERIT tima. Osim potrebnog stručnog znanja i predavačkih vještina Nikola posjeduje brojne druge talente, sportske, glazbene i kreativne. Tko je Nikola? Što radi u slobodno vrijeme? Kako je stigao u Edukos? Upoznajte ga u sljedećim redovima.

Kako je počela tvoja priča s Edukosom?
Moje iskustvo s Edukosom počelo je sasvim slučajno. Prije rada u Edukosu instrukcije sam držao privatno kada sam primijetio da među mojim kolegama postoji potreba za drugačijim pristupom prema učenju programiranja. Nakon kratkog vremena dobio sam poziv za rad u Edukosu. The rest is history.

Koje je tvoje nadraže iskustvo u Edukosu?
Nažalost, teško mi je istaknuti samo jedno iskustvo, gotovo svaki radni dan se dogodi nešto zanimljivo i drugačije, ali trenutak kada vidim onaj „aha“ moment kod svojih polaznika nikad ne zastari.

Koja situacija ti je bila najteža?
U svakom slučaju korona situacija je vjerojatno najizazovnija do sada, vrlo je teško stvoriti zabavnu i produktivnu atmosferu za vrijeme online nastave, no vremenom smo se svi vrlo dobro prilagodili pristupom i mislim da čak sada donosi i neke prednosti polaznicima.

Opiši svoj radni dan u maksimalno 10 rečenica.
Moj radni dan u Edukosu sastoji se od pripreme za predavanje, izrade zadataka koji su opsegom i oblikom što sličniji onakvima kakvi će ih čekati na ispitu te nakon toga slijedi predavanje. Uvijek na početku predavanja pokušam objasniti polaznicima zašto je to ono uče zapravo vrlo korisno u realnom radnom svijetu. Ostatak vremena obično zauzme ispravljanje zadaća.

Kako si se snašao u ovom korona razdoblju?
Kao što sam već spomenuo, korona je donijela mnoge promjene na koje sam se, kao i drugi kolege, morao prilagoditi. Pokušao sam pretvoriti online nastavu u nešto zanimljivo i zabavno i nadam se da sam uspio u tom naumu. Sve u svemu korona nas je sve malo “udeprimirala”, ali pošteno smo se izborili da odradimo sve na istoj ili višoj razini nego prije ove situacije.

Da možeš, koje instrukcije u Edukosu bi najradije uzeo?
Ovo čak nije hipotetsko pitanje, hahahah, već sam išao na hrpu tečajeva, vjerojatnost i statistika, osnove elektrotehnike, digitalna elektronika, matematika 3. Edukos mi je bio drugi fakultet.

Što najviše voliš kod svojih polaznika?
Obožavam što smo svi zapravo lege. Trudim se napraviti atmosferu u kojoj se svi mogu osjećati sigurno i u kojoj nema srama od neznanja već taj prolazak ispita gledamo kao zajednički cilj kojeg svi moramo savladati. Svako predavanje je super zabavno s njima i uvijek donesu neku novu priču. Ponekad imam osjećaj kao da svi zajedno radimo kao tim na nekakvom projektu.

Koja je prva stvar koju napraviš nakon dolaska u Edukos, i posljednja stvar koju napraviš prije odlaska iz Edukosa?
Prvo pozdravim svu ekipu koja je trenutno unutra, sjednem u učionicu gdje imam nastavu i odmorim se od uspinjanja stepenicama jer sam potpuno zaboravio kako se fizički kretati od početka korone. Kada odlazim ponovno pozdravim ekipu, sjednem u auto i najčešće visim na društvenim mrežama 15 min prije nego se odvezem kući.

Tvoje online predavanje u prirodi (https://www.youtube.com/watch?v=hOiGvkMNoXs) postalo je poznato izvan granica Lijepe naše. 🙂 I dalje snimaš neka predavanja u prirodi?
Sve ovisi o vodostaju Drave. No šalu na stranu, ipak više ne snimam u prirodi zbog opsega gradiva novih predmeta i tehničkih problema, ali stay tuned jer ću se možda vratiti u šumu s pločom kada malo zatopli.

Malo ljudi zna da si i predsjednik jedne udruge. Možeš nam reći o čemu se točno radi?
Ove godine postao sam predsjednik osječkog ogranka svjetske inženjerske udruge IEEE koja se bavi svime vezanim uz tehnologiju. Cilj nam je zapravo organizirati što više predavanja, radionica, konferencija i zabavnih sadržaja vezanih uz tehnologiju. Vrlo fora, svi zainteresirani koji studiraju na osječkom sveučilištu mogu nam se pridružiti i malo se upoznati s IT industrijom i stvoriti kontakte u poslovnom svijetu.

“Trudim se napraviti atmosferu u kojoj se svi mogu osjećati sigurno i u kojoj nema srama od neznanja već taj prolazak ispita gledamo kao zajednički cilj kojeg svi moramo savladati.”

Brzopotezna pitanja koja smo malo proširili:

Kako se zove band u kojem sviraš? Opiši ga u 3 riječi.
Avocado burrito. Burrita i igara.

Zašto u FERIT timu u Edukosu nema nijedne žene?
Nisam u potpunosti siguran, no vrata su uvijek otvorena svima onima koji vrlo dobro poznaju gradivo i spremni su strastveno predavati svoj predmet, neovisno o spolu, rasi, religiji ili bilo čemu drugome.

Za koliko sekundi možeš složiti Rubikovu kocku?
Nažalost, za razliku od kolege Filipa Vukovića, Rubikovu kocku bih mogao složiti isključivo premještanjem naljepnica.

Najdraži film?
Uf, previše izbora, ali istaknut ću La grande belleza, Leone the professional i Borata.

Najdraža društvena mreža?
Instagram.

Najdraži programski jezik?
C#

Najdraža hrana?
Pržene lignje i sve s roštilja.

Avokado ili burrito?
Nakon što sam probao avokado morat ću odabrati burrito.

Jel istina da si osvojio zlatnu medalju u jednom sportu? Možeš nam reći u kojem?
Ne bi čovjek rekao, ali radi se o badmintonu i to prije par godina kada sam se još uvijek zapravo fizički kretao.

Najdraži grad nakon Osijeka?
Novigrad, Cittanova