INTERVJU S IRENOM LUKANOVIĆ

IRENA LUKANOVIĆ EDUKOS

INTERVJU S IRENOM LUKANOVIĆ

Irena, reci nam nešto o sebi, tko je Irena Lukanović, čime se bavi, kakvi su ti interesi i preokupacije?

Zovem se Irena Lukanović, imam 24 godine i živim u Vinkovcima. Završila sam opću gimnaziju u Vinkovcima, nakon čega sam upisala fiziku na Odjelu za fiziku u Osijeku. Trenutno sam apsolventica i završavam diplomski rad uz rad u Edukosu.

Slobodno vrijeme provodim trenirajući rukomet u klubu ŽRK Vinkovci već više od deset godina. Volim igrati timske sportove sa svojim društvom, posebice nogomet i odbojku. Obožavam čitati, najviše kršćansko-filozofsku literaturu i ruski realizam, pa me često možete vidjeti s knjigom u ruci u vlaku ili u parku. Također se radujem putovanjima i manjim izletima s prijateljima, a posebice starijoj sestri u Zagrebu koju ne viđam onoliko često koliko bih htjela.

 

Kako je započela tvoja ljubav za fiziku?

Imam još dvije starije sestre koje su profesorice matematike i informatike tako da se može reći da nam je to u obitelji. Mislim da sam to naslijedila od tate koji mi je kao mlađoj objašnjavao matematiku i fiziku kada je trebalo, usadio ljubav prema šahu, te učio rješavati sudoku i druge mozgalice. Iako sam fiziku voljela i u osnovnoj školi, intenzivno sam joj se posvetila tijekom srednje škole. Sudjelovala sam na natjecanjima i postizala dobre rezultate pa mi je bilo prirodno da nastavim školovanje u tom smjeru. Tijekom studiranja me je sve više zanimala praktična primjena fizike pa sam završetkom treće godine studija ljeto provela radeći na institutu u Austriji, a iduće godine odradila sam stručnu praksu u Poljskoj što mi je znatno pomoglo u mom daljnjem obrazovanju.

 

Možeš li nam reći kako si čula za Edukos centar, kakva su bila tvoja razmišljanja prilikom dolaska u Edukos?

 Za Edukos sam saznala preko prijatelja na Facebooku koji su bili zaposlenici Edukosa. Vidjela sam da postižete odlične rezultate i da imate kvalitetne predavače za koje sam znala da su izvrsni studenti još tijekom svojega studiranja, pa nisam sumnjala u Vašu kvalitetu. Da vlada pozitivno i prijateljsko ozračje, vrlo brzo sam se uvjerila po dolasku u Edukos. Zaista je užitak raditi s kolektivom kao Vašim.

 

Nakon nekoliko mjeseci iskustva u Edukosu, možeš li nam reći kakvi su tvoji dojmovi, ispunjavamo li tvoja očekivanja, kakva je ekipa?

Nakon dva mjeseca rada u Edukosu  imam samo pozitivna iskustva. Drugi predavači su jako susretljivi i uvijek spremni pomoći ako treba, a imaju i dobar smisao za humor (što je izgleda zajedničko svim zaposlenicima Edukosa J). Šalu na stranu, raduje me što sam okružena s dobrim kolegama na koje se mogu ugledati i što mogu puno toga naučiti od starijih kolega.

 

Što te ispunjava u poslu instruktora fizike?

 Ispunjava me pomaganje polaznicima i prenošenje znanja iz fizike. Sam proces od nerazumljivoga i „teškoga“ gradiva do usvojenoga znanja je težak, ali uvijek mi je drago kada učenici shvate da mogu i da su sposobni naučiti gradivo koje im je predstavljalo problem. Posebno mi se sviđa kada polaznici imaju svoje originalne ideje i prijedloge kako riješiti fizikalni problem i tada najviše uživam u svome poslu.

 

Za kraj, poruči nam neku mudrost fizičara!

Princip koji ne vrijedi samo za fiziku: Ako je nešto ispravno, to treba napraviti bez obzira koliko ima razloga za odustajanje. – M. S. Curie