INTERVJU S MARKOM HODAKOM

dav

INTERVJU S MARKOM HODAKOM

Marko, reci nam nešto o sebi, tko je Marko Hodak, čime se bavi, kakvi su mu interesi i preokupacije?

Ja sam Marko Hodak 21. godišnjak iz Tenje, završio ekonomsku školu, poslije koje sam 2 godine studirao u Rimu na sveučilištu Laterana. U slobodno vrijeme poslušan sam svim autoritetima, nadasve ženskim. Šalu na stranu bavim se sportom, teretanom, donedavno sam trenirao vaterpolo i nogomet. Trenutno sam u procesu zapošljavanja u Hrvatskoj vojsci.

Volim čitanje, šetnju, dobru klopu i kvalitetan odmor. Obzirom da mi je mama frizerka, odmalena sam vodio računa o finoj frizuri (kada krene vojni rok, to će biti prošlo svršeno vrijeme – ako me razumijete). Volim odlaske u kino s djevojkom, dobru zabavu s prijateljima i odlazak u Crkvu s obitelji, posebno bratom Darkom.

 

Kako je započela tvoja ljubav za talijanski jezik?

Uz ostale jezike, talijanske me također „intrigirao“  odmalena, no s obzirom da u našim školama nemamo prilike učiti ga, priliku za savladati talijanski jezik dobio sam s 18 godina. Naime, tada sam započeo studij na katoličkom sveučilištu Laterana u Rimu, gdje sam „silom prilika“, htio ne htio morao kvalitetno savladati talijanski jezik kako bih se mogao sporazumjeti s kolegama i predavati vjeronauk u školi.

U Rimu sam pohađao višemjesečni intenzivni tečaj talijanskog jezika, gdje sam osim forme i izražavanja dosta dobro naučio i vještinu prenošenja znanja na druge. To iskustvo upotpunjeno s 2 godine života u Italiji dalo mi je mogućnost da osim školske naobrazbe talijanskog jezika dobijem i ono iskustvo govora iz prve ruke, koje je od neprocjenjive važnosti za dobro savladavanje svakog jezika. Dok sam bio u Rimu nije mi padalo napamet da bih ja mogao jednog dana i sam učiti nekog talijanski, no eto, život je zanimljiv pa sam tako i ja po povratku u Hrvatsku došao u priliku prenijeti svoje znanje i iskustvo na druge ljude.

 

Možeš li nam reći kako si čuo za Edukos centar, kakva su bila tvoja razmišljanja prilikom dolaska u Edukos?

 S radom Edukos centra upoznat sam već duže vrijeme, naime osobno poznajem Kristijana i Antuna te dio ostale ekipe, tako da poznam rad i trud svojih sadašnjih kolega već neko vrijeme. Dečki i cure u Edukosu rade izvrstan posao i stvarno im svaka čast na tome. Kada je Kristijan došao do mene s idejom da predajem talijanski, s oduševljenjem sam prihvatio tu zadaću i prionuo na posao i „žestoko“ se pripremio za posao instruktora talijanskog jezika.

 

Nakon nekoliko mjeseci iskustva u Edukosu, možeš li nam reći kakvi su tvoji dojmovi, ispunjavamo li tvoja očekivanja, kakva je ekipa?

Moja iskustva u Edukosu su zasada više nego dobra, ekipa je sjajna, vlada atmosfera prijateljstva i opuštenosti, a opet kada se radi, onda je to ozbiljno i kvalitetno. Dečki i cure su me vrhunski prihvatili i stvarno se osjećam kao dio Edukos tima. Očekujem da ću još neko vrijeme raditi ovdje i nadam se kroz to vrijeme naučiti još više od svojih iskusnih kolega i sam naučiti što više polaznika prelijepom talijanskom jeziku.

 

Što te ispunjava u poslu instruktora talijanskog jezika?

Ispunjava me opuštena atmosfera, prenošenje znanja, kvalitetan rad polaznika koji su iznimno motivirani za rad i učenje. Volim to što mogu aktivno popratiti napredak svojih ljudi i svjedočiti tome da netko tko nije znao apsolutno ništa o talijanskom jeziku s tečaja izlazi osposobljen za više-manje sve osnovne osobine sporazumjevanja na talijanskom. Zadovoljstvo mi je što me polaznici cijene i imamo prijateljski odnos, dobru zabavu i rad na satu, a također se i od kuće radi punom parom (da to su poznate Edukosove zadaće).

 

Za kraj, poruči nam nešto u duhu talijanske mudrosti

Cor contento, lingua ar vento – iz zadovoljnog srca propriča svaki jezik