[BLOG] Kako učiti? Deset savjeta iz našeg iskustva!

pisanje učenje

[BLOG] Kako učiti? Deset savjeta iz našeg iskustva!

Internet je prepun brojnih savjeta i preporuka o učenju te pravilnom i nepravilnom pristupu njemu. Svatko od nas ima svoje navike i učenje prilagođava sukladno svojem temperamentu, vremenu i prostoru u kojem živi. Ipak, postoje dobro posloženi i provjereni tips and tricks koji nam mogu pomoći u učenju. Kako učiti? Na temelju našeg iskustva te brojnih uspona i padova donosimo deset savjeta koji će vam pomoći u učenju. 

Krenimo redom.

1. Pripremite se i motivirajte!

Svaka dobra priprema je gotovo polovica odrađenog posla. Još ako ste uz to dobro motivirani – eto vas na pravom putu. Što uopće znači priprema? Pripremiti znači sabrano isplanirati sljedeće: što će se točno učiti (koji predmeti, koje lekcije, koja poglavlja, koje teme…), iz kojih materijala će se učiti (knjiga, skripta, bilješke s predavanja, prezentacija…), gdje će se učiti (koji prostor će se koristiti, stol, stolica, krevet ili kauč…). Motivacija je vrlo važna, a budući da si otvorio/otvorila ovaj članak – već si dovoljno motiviran. Sad još samo prenesi motivaciju na daljnji tijek i proces učenja.

2. Napravite plan učenja i maknite se od mobitela

Nakon gore navedenih priprema vrijeme je za plan učenja. On može biti vrlo jednostavan, ali može biti i vrlo kompleksan, ovisi o sadržaju i količini materijala za učenje. Da, znamo – ovisi i o vremenu koje imate. Ako imate malo vremena – onda je najbolje sljedeći put krenuti na vrijeme. Kampanjci često imaju svoje metode, ali one najviše ovise o sreći. Zato je važno krenuti na vrijeme i dobro se pipremiti. Kod plana učenja važno je znati koji je cilj. Koliko vremena imamo do cilja i koliko vremena imamo dnevno na raspolaganju na učenje? Prema tome planiramo učenje i svakodnevni plan kojeg se trebamo držati. Važno je imati kontinuitet i držati se plana. Ako vam plan ne uspije, mijenjajte plan, ali nikada ne mijenjajte cilj. 

Vrlo važan savjet je da pokušajte ostaviti vaš smartphone dok učite (osim ako vam on nije alat u učenju). Da, to nije nimalo lako,  ali biti online (prisutan i aktivan na društvenim mrežama uz sve informacije i notifikacije) samo će vas ometati u učenju. Efikasnije je sat vremena učiti bez smartphonea, nego više sati uz konstantno prekidanje i gledanje u ekran.

3. Vodite bilješke

Tijekom učenja je dobro držati bilješke. Zašto? Pisanjem kraćih ili dužih natuknica bolje i kvalitetnije pamtimo ono što smo pročitali. Uz to, bilješke nam služe kao odličan osobni podsjetnik na ono što smo čitali ili prošli. Dobro pripazite da vam bilješke ne budu predugačke kako ne biste ušli u ‘’zonu prepisivanja’’. Iskustvo nam govor da je uvijek je bolje raditi svoju skriptu ili bilješke jer naš mozak dobro pamti ono što pišemo.

4. Koristite markere i služite se post-it papirićima

Markeri su odlično pomagalo u učenju ako ih se kvalitetno koristi. Predlažemo dvije boje markera s kojima ćete označavati ili podvlačiti najvažnije pojmove. Vizualni segment procesuiranja informacija može biti presudan u učenju i cijelom procesu. 

Post-it ili samoljepivi papirići odlični su u razbijanju suhoparnog procesa učenja. Pomoći će vam ili u obliku bilješki koje smo ranije spomenuli ili u obliku kratkih podsjetnika zahvaljujući kojima ćete se često vraćati. Kod ponavljanja će vam biti odličan putokaz i podsjetnik.

5. Grafički organizirajte gradivo koje učite
Naš mozak često ”ne voli” linearnost već ”voli” grafičku organiziranost poput umnih mapa, a to nam pomaže u učenju. Kod umnih mapa najvažnije je korištenje vizualizacije, a preporučuje se korištenje vijugavih linija umjesto ravnih. Osim toga, danas postoji niz digitalnih alata koji nam olakšavaju učenje preko umnih mapa. Dodajmo ovome da mozak ”voli” zrakastu strukturu, a ne linearnu. Dakle, odaberite naziv teme – ključni pojam i onda granajte dalje u procesu. Olakšajte si učenje mnemotehnikama – to su posebne mentalne tehnike koje nam pomažu lakše pamtiti, npr. kreiranje pojmova, riječi ili rečenica koje će vas podsjećati na nešto.

6. Vježbajte, posebno ako je matematika u pitanju

Pokušaj zapamtiti formule i kroz redovitu vježbu riješiti što više zadataka. Ne zaboravite, praksa i vježbanje ključni su za razumijevanje matematičkog jezika, to je najbolji način za učenje matematike. I ne zaboravite – ponavljanje je ključ uspjeha. 

7. Ne odustajte

Ako niste odustali u dosadašnjem čitanju – odlično! Nastavite dalje. 🙂 Prilikom učenja će vam biti sigurno teško, imat ćete brojne krize, možda i napade panike, ali ne odustajte! Ustrajte u svome planu i ostvarivanju cilja.

8. Odmarajte

Odmor je ključan u svakome trudu i radu. Pokušajte svakih 45 – 60 minuta napraviti kratku pauzu kako biste se osvježili i dali mozgu predah. Također, dnevni odmor je vrlo važan pa pokušajte razmišljati i tako da prošetate ili popijete kavu, na taj način možete ‘’razbiti’’ monotoniju i motivirati se za novu rundu/satnicu učenja. Nemojte ostati predugo na kavi. 🙂

9. Savjetujte se

Vjerojatno imate kolege, prijatelje ili poznanike koji su u sličnoj situaciji kao i vi. Razgovarajte s njima. Saznajte koji su njihovi izazovi i poteškoće, a tako će i vaše poteškoće biti manje ili shvatljivije. Osim toga, možda možete i zajedno učiti čime će vam materija i vrijeme sigurno biti zanimljiviji. Kod učenja s prijateljima postoji i zamka od previše druženja, a malo rada i zato je često puno bolje ponavljati u paru. 

10. Nagradite se 

Svaki uspjeh treba nagraditi, bio on malen ili velik. Pokušajte u tjednom razdoblju nagraditi se odlaskom u kino s vašim najdražima ili nekakvim druženjem koje vas ispunjava i opušta. Možete to činiti i na i dnevnoj razini, kušanjem najdražeg jela ili gledanjem serije. Time će vaš trud biti nagrađen što će svakako utjecati na vašu motivaciju prilikom procesa učenja.

Nadamo se da smo ti pomogli s ovim savjetima. 🙂 Ako imaš još nekakav dodatan savjet ili bolji prijedlog molimo te javi nam se ili u komentaru napiši svoje mišljenje.

> Ukoliko te zanimaju pripreme za državnu maturu, sve informacije možete pogledati ovdje. Ako te zanimaju individualne instrukcije slobodno nam se javi.

Fotografije: pixabay.com