Marija Palčok – s EDukOS-om do Top 10 na Medicini u Osijeku

Priče iz Edukosa

Marija Palčok – s EDukOS-om do Top 10 na Medicini u Osijeku

U novome intervjuu predstavljamo još jednu živu istinu koja je krenula u EDukOS-u. Marija Palčok u EDukOS-u je prošla pripreme za državnu maturu i ostvarila odličan rezultat – TOP 10 na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

Krenimo od početka – kada si krenula u 4. razred – je li te uhvatio strah od svega što te čeka kroz tu godinu – završetak srednjoškolskog obrazovanja, pripreme za maturu i sl.?
Meni je strah počeo još ranije, još početkom ljeta. Već tada sam provjeravala web stranicu EDukOS-a u potrazi za informacijama o pripremama. Tada je bila aktualna EDukOS Summer Akademija i nije još bilo puno informacija o novim pripremama. Mene je već tada bilo toliko strah da sam već u 8. mjesecu krenula na vozački, samo kako bi si malo odvratila misli od svega toga.

Kakve si ocjene imala u školi?
Imala sam zaključno pet svake godine, osim prvog razreda, kada je to bila četvorka, ali u tom prvom razredu sam se prebacivala iz prirodoslovne u zdravstvenu gimnaziju i izgubila sam dosta osnova iz nekih predmeta: npr. matematike.

Zašto si se (unatoč dobrim ocjenama) odlučila upisati na pripreme za maturu u EDukOS?
Iskreno, mislim da nas škole ne pripremaju dovoljno za maturu, barem naša. Kada uzmemo za primjer fiziku, koliko je to puno gradiva i koliko formula koje trebamo napamet naučiti… A kod vas se sve to prolazi na lakši i smisleniji način jer ste ipak specijalizirani za maturu.

Koji si fakultet htjela upisati? Je li se taj izbor mijenjao tijekom godine? Zašto baš taj fakultet?
Htjela sam upisati medicinu, a ta želja mi se pojavila negdje u prvom razredu, baš kad sam se prebacivala u zdravstvenu gimnaziju. Kada sam se susrela sa svim tim predmetima, pogotovo anatomijom, bila sam sigurna da je medicina moj prvi izbor. Ta želja mi je bila glavna motivacija da učim jer sam vidjela da je to to, i da nema ništa drugo što me zanima.
Zašto sam se odlučila za medicinu? Pa privlači me znanost, pogotovo prirodoslovne znanosti, također i rješavanje problema, dijagnostika. Kako sam išla kroz srednju školu, primijetila sam da mi je najzanimljiviji dio kemije – organska kemija, najzanimljiviji dio fizike – čovjek… Nekako sve vezano za čovjeka i ljudsko tijelo. I sve je vodilo medicini.

Koje si predmete upisala u EDukOS-u? Zašto baš te?
Biologiju, kemiju i fiziku – jer su se gledali na medicini, svaki po 25%. Za obvezne predmete sam se pripremala sama jer mi je rezultat na njima nije uopće gledao, nego sam samo trebala položiti.

Je li ti velik broj sati priprema koje EDukOS nudi pomogao ili te možda u početku uplašio?
Mene nije toliko uplašilo, više mi je ulilo sigurnost. Ali ja sam dosta kombinirala što ću i kada krenuti i zaključila sam da je najbolje da na jesen krenem na kemiju i fiziku, a biologiju u proljeće. Na taj način sam se organizirala da dolazim u EDukOS tri puta tjedno iako sam išla na tri predmeta. Tako da sam si dobro to i rasporedila.

Kakva je atmosfera bila na pripremama? Jesi li stekla nova prijateljstva? Imaš li neku zanimljivost s priprema? Što ti se najviše svidjelo? Što ti se svidjelo kod predavača?
Išla sam na fiziku kod Hrvoja i bilo mi je odlično! Došla sam u EDukOS između ostaloga zbog toga što su svi hvalili Hrvoja. Nikad nisam do kraja baš razumjela fiziku, a Hrvoje mi je ulio sigurnost za rješavanje svakog, pa i najtežeg zadatka. Kakav god zadatak bio, i ako ne razumiješ, možeš sto puta pitati, a njegov način objašnjavanja je prikazivanje zadatka na najjednostavniji mogući način. Hrvojev trud oko nas je bio ogroman. Pri kraju smo imali samo te dodatne sate na koje smo dolazili ponavljati. Sjedili smo i radili sami, ali ako nešto nismo znali – on je bio tu da nam pomogne i da nas motivira da tih sat i pol – dva stvarno učimo. Također, Hrvojevo detaljno pregledavanje zadaća koje smo mu slali, mogli smo mu se javiti kad god i pitati ga što nam nije jasno. Uvijek je provjeravao jesmo li sigurno razumjeli gradivo i zadatke.

Kemija mi je također bila odlična. Marinov način pojašnjavanja je bio sto puta lakši nego sve što sam do sada iskusila. Pojednostavio nam je kemiju, davao zadaću, rješavali smo sve zadatke s mature – što je također bilo odlično jer matura ima nekakav svoj specifični stil zadataka koji je osmišljen da nas zbuni.

Što se tiče biologije, ja sam bila izgubila puno gradiva iz biologije u tom prebacivanju, tako da sam zbog toga znala postavljali i glupa pitanja na biologiji 😀 Pomoglo mi je detaljno prolaženje kroz gradivo i što sam mogla pitati sve što mi nije bilo jasno. Također i na biologiji su zadaće bile odlične, olakšale su mi ponavljanje gradiva i motivirale me na dodatno učenje.
Imam i jednu zanimljivost s biologije. Uvijek sam dolazila na pripreme s naočalama i imala sam bakrenu kosu. Prije svoje maturalne sam se ofarbala u tamno smeđe i došla sam na pripreme u subotu, prije kumine krizme, imala sam novu boju kose, nisam imala naočale nego leće i bila sam našminkana. Kada je profesorica Tihana došla – rekla mi je: ”Oprosti, jesi ti na ovim pripremama?” A ja već 4-5 mjeseci idem na pripreme 😀 Nije me prepoznala.

Atmosfera na svim pripremama je bila skroz opuštena i ugodna. Bila je na razini ne samo prenošenja znanja, nego i povezivanja s polaznicima, profesori su htjeli znati kako smo, kako ide učenje, jel nas nešto muči, kako je prošao ispit…

Stav profesora je bio: ”Ja sam tu da ti pomognem da ostvariš što bolji uspjeh na maturi, budi slobodan, pitaj bilo što” i toga se stvarno i drže. U školi neki deklarativno imaju taj stav, ali zapravo ga u praksi ne provode.

Kako si se nosila sa svim obavezama u školi i pripremama u EDukOS-u?
Pripremila sam se već tokom ljeta kako bi si što bolje rasporedila obveze na pripremama i u školi, da mi ne bude previše. Kada je sve krenulo – imala sam točan raspored koji dan ću što raditi. Međutim, kroz neko vrijeme sam uvidjela da se ne mogu sto posto držati toga rasporeda jer uvijek nešto iskrsne. Zapravo sam shvatila da ja cijelo to vrijeme imam neki svoj princip kad što radim, pa nekad to bude i u zadnji tren, ali ispadne dobro. Planiranje je dobro, ali nekad treba pratiti i prirodan tijek stvari.

Koliko su ti pripreme pomogle u smanjivanju straha i stresa zbog mature?
Jako puno jer su mi ulijevale ogromnu sigurnost da sam došla na mjesto gdje su baš prostudirali tu maturu i imaju objašnjenje za svako pitanje. Također, znali su razdvojiti bitno od nebitnog i na taj način nam olakšati učenje.

Kako je tvoja obitelj reagirala na uspješan rezultat na maturi?
Moji su odmah rekli da su oni to znali, iako sam ja govorila da će biti lošiji rezultat. Bila sam šokirana kad su došli rezultati jer je bilo puno bolje nego što sam očekivala. Bila sam 9. na Medicini u Osijeku.

Je li novac uložen u pripreme opravdao tvoja očekivanja? Možeš li reći da se isplatilo?
I više je nego opravdao. Ja sam očekivala formalnu nastavu kao što je u školi, a nisam očekivala toliko olakšanje od straha i stresa, da netko brine o nama, kakav smo rezultat postigli i jesmo li upisali ono što smo željeli – to nisam očekivala. Dobili smo puno više od onih plaćenih sati, odnosno objašnjavanja gradiva. Sveukupno iskustvo priprema se itekako isplatilo.

Što bi savjetovala sadašnjim maturantima – kada je najbolje početi s pripremanjem/učenjem za maturu?
Teorijske predmete treba početi učiti u 2. mjesecu jer se lako zaborave ako se krenu učiti ranije. Predmete kod kojih je više vježbanje zadataka se može početi učiti već od jeseni. A ako su neki predmeti koji nose manje od 10% bodova, a postoji dobro predznanje, njih je dovoljno učiti oko mjesec dana.

Na primjer, meni se bodovi iz matematike nisu gledali, ali sam ju morala položiti. Polagala sam višu razinu matematike, pripremala sam se zadnjih mjesec dana i dobila sam četvorku. Više truda nije se isplatilo ulagati u to.

I bitno je upoznati se s pitanjima na maturi, najbolje rješavajući prethodne mature.

Koji je tvoj savjet – što raditi posljednjih 12 sati prije pisanja državne mature?
Spavati! Ja sam tijekom cijelog perioda priprema imala minimalno 7 sati sna. Neki koji su stalno ostajali kasno budni i učili do npr. 3 ujutro na kraju nisu postigli rezultat koji su htjeli, tako da nisam sigurna koliko se to isplati.

Čak i ako ne možete spavati tu noć prije ispita, barem lezite u krevetu i odmarajte i nemojte se ni slučajno buditi u 5 da biste ponavljali! Nema svrhe. Također, bitno je i jesti prije ispita.
Ja sam npr. imala nekakvu tradiciju da prije svakog ispita mature išla na doručak u McDonald’s i osim što sam jela, to mi je bila svojevrsna i psihološka priprema, kao da mi se mozak priprema da nakon toga ide pisanje mature…

Možeš nam još malo ispričati o sebi: tvoji interesi, hobiji, slobodno vrijeme, društvene mreže, hrana, glazba…
U slobodno vrijeme, kojega je sada više nego tijekom pripremanja, više vježbam i družim se s bližnjima, koje sam malo zapostavila tijekom perioda pripremanja za maturu, pa im sada to nadoknađujem.
Također, ja sam osoba koja voli filmove i serije, a pogotovo medicinske i kriminalističke serije, posebno one u kojima postoji patolog i agent – te su mi favoriti 😀 A od filmova mi je favorit Shutter Island.