Marko Špoljarić – preko EDukOS-a do Biokemije u Zagrebu!

Template za blogove (1)

Marko Špoljarić – preko EDukOS-a do Biokemije u Zagrebu!

U novome intervjuu predstavljamo novu živu istinu koja je krenula u EDukOS-u. Marko Špoljarić uz pomoć naših priprema upisao je fakultet po svojoj želji – Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu.

Krenimo od početka – kada si krenuo u 4. razred – je li te uhvatio strah od svega što te čeka kroz tu godinu – završetak srednjoškolskog obrazovanja, pripreme za maturu i sl.?

U početku baš i ne, prvo polugodište je bilo dosta opušteno jer se čini daleko matura, skoro godinu dana ima do nje. Ali što se više bliži taj 6. mjesec, počinje i panika, pogotovo zato što u našoj školi i profesori dosta traže i stišću do samog kraja, s ispitima, s odgovaranjem i s ocjenama. Tako da nama ostane jako malo prostora i vremena da se sami pripremamo za maturu, baš da sjednemo i sami učimo, osim ako ne idemo na ovako nekakve organizirane pripreme ili ako nismo super organizirani sami po sebi. Ali sve  u svemu, mogu reći da je taj četvrti razred dosta stresniji od prijašnjih, recimo drugog ili trećeg razreda, kada samo čekaš kraj godine, a u četvrtom razredu znaš da te na kraju godine još čeka i nešto sasvim novo – a to je matura.

Kakve si ocjene imao u školi?

Uvijek sam prolazio s 5, ali sam se u početku mučio s nekim predmetima: npr. engleski mi je uvijek bio problem, kao i npr. fizika, geografija i sl. Ali s vremenom, kad sam naučio kako učiti i snalaziti se, prema kraju školovanja sam imao sve bolje i bolje ocjene, tako da sam zadnje dvije godine imao samo četvorku iz engleskog, a ostalo petice.

Zašto si se (unatoč dobrim ocjenama) odlučio upisati na pripreme za maturu u EDukOS?

Iskreno, odlučio sam upisati pripreme iz hrvatskog jer mi se stvarno nije dalo samom sjesti i učiti. Književnosti je bilo toliko puno, tako da se nisam mogao natjerati da to sve sam naučim. Čuo sam da su pripreme u EDukOS-u jako dobre, pogotovo hrvatski, moram to naglasiti, tako da sam se odlučio za pripreme. Također, upisao sam i pripreme iz kemije jer mi je kemija bila vrlo važna za upis željenog fakulteta.

Koji si fakultet htio upisati? Je li se taj izbor mijenjao tijekom godine? Zašto baš taj fakultet?

Htio sam upisati Farmaceutsko-biokemijski fakultet i ta želja mi se javila negdje u 3. razredu. Čuo sam dosta o tom fakultetu, dosta ljudi ga je hvalilo, zanimanja su deficitarna i tražena, a i to područje me zanima. Stavio sam oba smjera na tom fakultetu, ali medicinska-biokemija mi je bila prvi izbor. Na taj smjer primaju 32 studenta i jedan je jedini u Hrvatskoj.

Biologija i kemija su mi oduvijek omiljeni predmeti, prvo sam htio biti profesor biologije i kemije i razmišljao sam dosta o tome. A onda sam čuo za medicinsku biokemiju i to mi se čini kao super spoj svega što me zanima. Također, i kumovi su mi u tom području i oni su mi nahvalili taj fakultet i to zanimanje. Malo sam i istraživao kolegije na tom fakultetu i sve mi se svidjelo. Tako da sam se odlučio na kraju za to.

Je li ti velik broj sati priprema koje EDukOS nudi pomogao ili te možda u početku uplašio?

Zapravo i jedno i drugo. S jedne strane sigurnost – 80 sati je stvarno puno, u tom vremenu možemo sve obraditi i proći kroz puno gradiva, pa će me to sačuvati od problema. A s druge strane – kako ćemo to sve stići u nekoliko mjeseci? Pa me uhvatio strah hoće li profesori sve stići odraditi i hoću li ja to sve moći. Ali na kraju se uspije to sve odraditi i nije nikakav problem.

Kakva je atmosfera bila na pripremama? Jesi li stekao nova prijateljstva? Imaš li neku zanimljivost s priprema? Što ti se najviše svidjelo? Što ti se svidjelo kod predavača?

Bit ću iskren i reći da sam stvarno bio zadovoljan! Baš sam volio ići na pripreme, pogotovo na hrvatski,  i na kemiju sam volio ići subotom. Ivana je uvijek bila vesela i nasmijana i grupa je bila dobra. Tijekom priprema smo svi bili u kontaktu i pomagali si oko učenja.

Što se tiče hrvatskog, najkorisnije mi je bilo što smo prolazili kroz književnost, jer je opsežna i ima puno za učiti, dok je recimo meni gradivo iz jezika puno lakše. Također, lektire koje smo prolazili s Ivanom i pisali bilješke za svaku lektiru, iz kojih se, ako se dobro nauči, može napisati jedan kvalitetan esej.

Što se tiče kemije, bilo je korisno što smo prolazili jako puno zadataka, koji i jesu najzastupljeniji na maturi. Vrlo su slični zadaci bili na maturi onima koje smo radili na pripremama, tako da nam je to jako puno pomoglo.

Kako si se nosio sa svim obavezama u školi i pripremama u EDukOS-u?

Bilo je dosta zahtjevno, tim više što smo kroz jedan period imali i online nastavu. Ipak, nije mi bio problem, jer smo pripreme iz hrvatskog imali dva puta tjedno navečer, a kemiju subotom, tako da se nije teško organizirati i može se sve izvesti. Nekad mi je bilo teško kada sam morao pisati zadaću za pripreme, a imam zadaće i za školu, a na kraje je najčešće završavalo tako da zadaće za EDukOS pišem pod nekim satima u školi 😀 Da se to sve izdržati, pogotovo jer nam je onda period pred samu maturu puno lakši, jer smo to već sve naučili kroz pisanje zadaća i učenje za petominutne provjere. Manji je pritisak onda na kraju.

Koliko su ti pripreme pomogle u smanjivanju straha i stresa zbog mature?

Stvarno mnogo jer sam osjećao nekakvu sigurnost, a nisam ju vidio kod drugih maturanata. S nekima sam se čuo neposredno prije mature pa su govorili kako još prolaze kroz gradivo i kako ih je strah, a ja sam bio opušten jer sam znao da smo sve prošli i da sam sve naučio, samo moram ponoviti. Bilo je vidno lakše nego što bi bilo da nisam išao na pripreme.

Ivana: Meni se maturanti redovno javljaju dan prije ispita mature iz raznoraznih kafića i šalju slike kako su se došli malo opustiti. Gdje si to može priuštiti netko tko nije išao na pripreme?

Tako je. Mi prođemo kroz sva ta pitanja i mature i znamo što nas očekuje, kakav je oblik pitanja, neka pitanja se i ponove. Tako da stvarno to dosta smanjuje strah.

Kako je tvoja obitelj reagirala na uspješan rezultat na maturi?

Bili su jako sretni, pogotovo roditelji. Kako su išli i prolazili ispiti mature, ja sam bio uvjeren kako ja to nisam ništa dobro napisao, kako je to sve loše, pogotovo biologija, koja je bila baš teška ove godine. Tako da sam se ja već bio pomirio s tim da neću upisati što sam želio i počeo sam gledati druge fakultete. Tako sam i pričao svima, da nema šanse da ću upisati taj fakultet. Čak me i bilo strah otvoriti stranicu postani student kad su došli rezultati. Ali onda, kad smo vidjeli da sam upao, bili su jako sretni, kao i ja.

 

Je li novac uložen u pripreme opravdao tvoja očekivanja? Možeš li reći da se isplatilo?

Mislim da definitivno je. Nije to ni tolika velika suma novca, to je pristojna cijena kojom treba platiti nečiji trud i rad, mislim konkretno na profesore koji su nam vodili pripreme. Mislim da je to definitivno dobro uložen novac jer su posljedice toga dalekosežne. Naravno da je potreban i naš trud i zalaganje, jer samo to što smo platili pripreme i išli na njih, ako se sami ne potrudimo, neće biti dovoljno.

Što bi savjetovao sadašnjim maturantima – kada je najbolje početi s pripremanjem/učenjem za maturu?

Ovisno o predmetu. Neke predmete se ne isplati uzeti učiti u 9. mjesecu – primjerice biologiju. To je veliko štrebanje i do 6. mjeseca će ispariti. A neke predmete, kao što su matematika, hrvatski i engleski – što prije, najkasnije početkom drugog polugodišta.

A ove predmete koje treba baš sjesti i naučiti, mislim da je dovoljno početi učiti i kad završi škola, ako se baš zagrije stolica. Sve uz uvjet da se redovito učilo i u školi.

Koji je tvoj savjet – što raditi posljednjih 12 sati prije pisanja državne mature?

Sigurno ne sjediti kod kuće i učiti jer mislim da se ne može u tih 12 sati ništa napraviti. Bolje je ostati doma, naspavati se i odmoriti, opustiti. To je prekratak period da se išta konkretno napravi, a ako se krene učiti može se izazvati samo zbrka i konfuzija u glavi maturanta.

Možeš nam još malo ispričati o sebi: tvoji interesi, hobiji, slobodno vrijeme, društvene mreže, hrana, glazba…

Jedno vrijeme sam se bavio dramskom, od osnovne škole do 1. razreda srednje škole. Onda sam odustao jer nisam više od obaveza stizao. U tome sam baš uživo i to je bio jedan način ekspresije koji sam stvarno bolio. Imao sam društvo tamo s kojima sam smišljao predstave i glumio, išli smo na glumačka natjecanja i cijeli taj period mog života je bio stvarno vrlo lijep.

Sve informacije o Državnoj maturi u EDukOS-u možeš SAZNATI KLIKOM OVDJE.