Matea Lozić – s EDukOS-om do Medicine u Zagrebu

Template za blogove

Matea Lozić – s EDukOS-om do Medicine u Zagrebu

U EDukOS-u se već 11 godina ispisuju zanimljive životne priče. Svaki maturant koji je bio kod nas na pripremama za ispit iz Državne mature mjesecima se pripremamo za tadašnji najveći izazov u svojem životu. Sve ono što se događalo tih mjeseci i u razdoblju poslije toga pokazali su nam zbog čega je ovaj posao najbolji na svijetu. Emocije koje proizlaze iz priča maturanata su često neopisive. Priče koje su tada nastale su često vrlo bogate. I ne želimo da ostane samo u prostorima EDukOS-a. Iz tog razloga pokrenuli smo posebnu kategoriju priča iz EDukOS-a: #ŽivaIstina.

U novome intervjuu predstavljamo novu živu istinu koja je krenula u EDukOS-u, a nastavila se na Medicini u Zagrebu. Matea Lozić kao maturant je išla u EDukOS na pripreme iz Kemije i Fizike, a ovo je njezina priča.

Krenimo od početka – kada si krenula u 4. razred – je li te uhvatio strah od svega što te čeka kroz tu godinu – završetak srednjoškolskog obrazovanja, pripreme za maturu i sl.?

Pa kad sam tek krenula nije, ali kad je počelo drugo polugodište, počela je i trema i strah i sve ostalo.

Kakve si ocjene imala u školi?

Sva četiri razreda sam prošla s pet. Nisam imala problema s učenjem, ali moj cilj za maturu nije bio samo položiti ju, nego i ostvariti što bolji rezultat, te sam se zbog toga i odlučila upisati pripreme.

Koji si fakultet htjela upisati? Je li se taj izbor mijenjao tijekom godine? Zašto baš taj fakultet?

Moja želja je bila ili FERIT ili medicina. Tek sam se u 5. mjesecu odlučila za medicinu. Iako su to dosta različiti fakulteti, oba su me zanimala. Ipak je prevagnulo na medicinu 🙂

Koje si predmete upisala u EDukOS-u? Zašto baš te?

Kemiju i fiziku, zato što su mi nosili najviše bodova za upis medicine.

Je li ti velik broj sati priprema koje EDukOS nudi pomogao ili te možda u početku uplašio?

Veliki broj sati mi je bio čak plus. Što više to bolje. 😀

Kakva je atmosfera bila na pripremama? Jesi li stekla nova prijateljstva? Imaš li neku zanimljivost s priprema? Što ti se najviše svidjelo?

Atmosfera je bila super, ugodna i prijateljska. Ništa nije bilo strogo, kad nas predavač prozove, nije da se itko bojao odgovoriti, nego je baš bilo opušteno i lijepo.

Kada su mi počele pripreme, čak sam malo zapustila školu jer mi je bilo prezanimljivo rješavati zadatke s priprema, gledati videe i sl. Imala sam taktiku da se prvo polugodište posvetim više školi, a da drugo polugodište više posvetim pripremama. Na kraju je ispalo dobro sve.

Kod predavača mi se najviše svidjelo što nisu bili prestrogi, te što su bili dosta fleksibilni, ako je netko trebao online prisustvovati nastavi preko kamere i sl.

Kako si se nosila sa svim obavezama u školi i pripremama u EDukOS-u?

Išla sam tom metodom, kako sam već rekla, da nakupim dobre ocjene u prvom polugodištu, pa u drugom smijem malo i kiksat. Ali dobro je sve ispalo i nije mi bilo teško.

Koliko su ti pripreme pomogle u smanjivanju straha i stresa zbog mature?

Simulacije su mi najviše pomogle. Pisali smo po četiri simulacije iz oba predmeta, tako da, kada je matura došla, imala sam osjećaj kao da je to peta simulacija, a ne matura. Nije me uopće bilo strah jer sam se prethodno uživjela u tu ispitnu situaciju.

Kako je tvoja obitelj reagirala na uspješan rezultat na maturi?

Čim su prošli ispiti iz kemije i fizike, ja sam odmah svojima rekla kako je bilo i da očekujem peticu, da sam sve znala, tako da zapravo i nije bilo veliko iznenađenje. Bili su sretni, naravno, pogotovo kada su stigli rezultati.

Je li novac uložen u pripreme opravdao tvoja očekivanja? Možeš li reći da se isplatilo?

Definitivno da. I sama činjenica da sam peticu dobila jedino iz kemije i fizike sve govori.

Što bi savjetovala sadašnjim maturantima – kada je najbolje početi s pripremanjem/učenjem za maturu?

To je dosta individualno. Ja mislim da dosta ovisi o tome što si radio kroz četiri godine srednje škole. Ako si stvarno redovno učio, onda možeš to ponoviti u mjesec dana. Ali ako nisi ništa učio, onda treba krenuti ranije, možda oko Božića. Ali to treba svatko sam za sebe procijeniti.

Koji je tvoj savjet – što raditi posljednjih 12 sati prije pisanja državne mature?

Gledala sam vaš podcast u kojem Antun govori da se treba naspavati, ali ja moram priznati da ja nisam tako. Ja sam do 1-2 ujutro ponavljala sve te mature. Ja jednostavno ne mogu spavati. Tako da ne mogu savjetovati drugima da spavaju kad ni ja nisam mogla. 😀 To će također svatko po sebi osjetiti što treba raditi.

Možeš nam još malo ispričati o sebi: tvoji interesi, hobiji, slobodno vrijeme, društvene mreže, hrana, glazba…

U slobodno vrijeme se volim ili družiti s obitelji i prijateljima, ili volim biti sama i gledati serije, filmove, čitati knjige. To su dva načina na koja volim provoditi slobodno vrijeme. Tijekom lockdowna sam zavoljela i kuhati, pogotovo zdrave recepte. Preko ljeta volim igrati odbojku na pijesku.

Sve informacije o Državnoj maturi u EDukOS-u možeš SAZNATI KLIKOM OVDJE