RADNI DAN U EDUKOSU

2

RADNI DAN U EDUKOSU

Nakon što smo večer završili pijući pivo u Barceloni, otišli smo kući gdje smo ispravili zadaće i ispite iz teorije koje su polaznici pisali. Ujutro se budimo obliveni znojem nakon noćne more o Ivaninom ispravljanju svih naših gramatičkih i pravopisnih pogrješaka (i ovo je ona ispravljala dok smo tipkali) koje svakodnevno radimo (iako sve rjeđe jer nas je sve istraumatizirala do te mjere da su i najnepismeniji od nas postali pismeni).

Dok su neki već u Edukosu (pritom mislimo na Višeslava koji muku muči i pokušava učiti Antuna kako svirati gitaru), ostali se spremaju za posao. Toni si najčešće uzme oduška kad je u pitanju spavanje pa ga bude Chaninine poruke da se probudi i počne spremati za posao dovoljno brzo da stignu popiti kavu. U vrijeme kada oni piju kavu, Antun u kuhinji nestrpljivo iščekuje tetu Mirjanu s ručkom jer je hrana jedina stvar o kojoj razmišlja kad ne razmišlja o brojevima (poželjno izraženim u eurima) ili o Ani.

Kada svi izgledaju dovoljno prihvatljivo za radno mjesto, odlazimo u učionice i dočekujemo polaznike. Nastava se počinje odvijati iza zatvorenih vrata učionica (što je uvedeno kao pravilo jer je nemoguće raditi s otvorenim vratima ako je Mario u susjednoj učionici). Poslije nekoliko grupa, dok Sonja nije stigla ni izaći iz učionice, Antun zadovoljno masti brke ručkom. Istovremeno, na posao dolazi Andrija točno na vrijeme za ručak (vjerojatno je to posljedica toga što je Antunov brat pa je u povlaštenom položaju), a golupčići Kristijan i Marija zajedno ručaju tek nakon što su dočekali da Antun završi s ručkom da ga ne moraju gledati čak i dok ručaju. U isto vrijeme, oni devijantniji radnici odbijaju ručak jer im je važnije opet otići u Barcelonu tijekom pauze (sami procijenite što piju).

U ranim popodnevnim satima napokon je moguće sresti Sonju negdje izvan učionice. Njezin umorni pogled postaje pogled očaja nakon što na svoju žalost ugleda Antuna (koji je opet u kuhinji) kako ne radi ništa (ili opet jede). Iako napokon vidimo Sonju, Marija nećete ugledati negdje u prolazu, ali ga zato možete čuti i u prizemlju i na katu (a možda i u susjednoj zgradi). S druge strane, Borisa je gotovo nemoguće ugledati u Edukosu – ikada.

U ranim večernjim satima najčešće se dogodi da nam je zajednički prostor u kuhinji premalen za sve koji su na pauzi. Tu, naravno, krenu priče o dogodovštinama s instrukcija. Goran se u priču eventualno uključi tako što svima pokaže najnoviju Lorinu sliku koju je objavio na Instagramu jer je ostatak vremena u svojoj „praznoj sobici“, a Damir i Toni stoje sa strane i vode ljevičarske rasprave. Lucijana i Josip također stoje sa strane, ali se prisjećaju vremena dok su imali vremena za izlaske. Ivana se nikako ne može uključiti u njihovu raspravu jer je vani čak i utorkom.

Većina odlazi s posla osim onih koji uglavnom rade u kasnim satima (Darijo, Marija, Sebastijan). Oni za kraj radnog vremena moraju provjeriti je li sve spremljeno za sljedeći radni dan nakon čega zatvaraju Edukos, dok neki (Biljana, Chanine, Ivana, Toni) zatvaraju Barcelonu – tamo gdje radni dan počinje i završava.

VOLE VAS

(iako se tako možda ne čini)

CHANINE

IVANA

TONI